De forse schuldenlast is te zwaar geworden voor Heiploeg, de grootste garnalenleverancier van Europa, die dinsdag failliet ging.
Dat constateren de dinsdag door de rechtbank Noord-Nederland aangestelde curatoren van het bedrijf, Pieter Lettinga en Gerard Breuker van Dorhout Advocaten, in een verklaring.
De curatoren wijzen op de schuld van Heiploeg aan een bankenconsortium van Rabobank Stad- en Midden Groningen, Rabo Nederland, ABN Amro Bank en Landsbanki. Die hebben in totaal meer dan 130 miljoen euro te vorderen bij het concern.
En hoewel er een beroep is aangetekend tegen de boete van de Europese Unie van ruim 27 miljoen euro, moest deze in zijn geheel uiterlijk dinsdag (vandaag) zijn voldaan. In delen of tegen een garantstelling voor het totale bedrag, aldus de curatoren, die er op wijzen dat het beroep geen schorsende werking had.
Zoektocht naar koper voor Heiploeg
Lettinga en Breuker stellen dat er in december is besloten een koper te zoeken voor Heiploeg Nederland.
Na het inzien van de boeken hebben uiteindelijk drie partijen een bod uitgebracht, en met Parlevliet & Van der Plas werd uiteindelijk een ,,eindresultaat uitonderhandeld''. Overigens meldde Heiploeg zelf dat er nog geen definitief akkoord is, maar dat ,,zijn activiteiten zeer waarschijnlijk vandaag nog'' in afgeslankte vorm worden doorgezet.
Ontslagen Heiploeg Groningen
In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt, dat zijn volgens directeur Hans Wielinga circa 90 ,,collega’s met een vast dienstverband”.
De werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, aldus het bedrijf, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.
De directie van Heiploeg, die naast Wielinga verder bestaat uit Edo Abels, kon desgevraagd niet tegen het ANP zeggen of er een loonoffer wordt gevraagd. ,,Maar we gaan de voorwaarden in lijn trekken met andere bedrijven”, aldus Abels.
Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.
Heiploeg wereldwijd actief
In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd 3000 mensen. De buitenlandse takken, Heiploeg is onder meer actief in Marokko, Suriname en India, gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt wilde Heiploeg niet zeggen.
De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden.
Het concern leed onder de impact van de economische crisis op het ,,luxeproduct garnalen” in vooral de Zuid-Europese markten. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.
Heiploeg: garnalenbedrijf met wortels in Zoutkamp
De oorsprong van de Heiploeg Group gaat terug tot vóór 1900, toen de familiebedrijven Heidema en Van der Ploeg werden opgericht in Zoutkamp.
In het begin van de jaren zeventig werd Heiploeg de naam van het bedrijf dat ontstond uit de samenwerking tussen Heidema en Van der Ploeg. In 1999 werd Heiploeg’s ultramoderne verwerkingsfabriek net buiten Zoutkamp in gebruik genomen.
Lees ook:
Heiploeg, de grootste garnalenhandel van Europa, is failliet
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl